Skip til indholdet

Ofte stillede spørgsmål

SOM EFTERLADTE SÆTTER VI GRAVSTEN TIL MINDE OM DEM, VI HAR MISTET

Gennem livet rører vi mange mennesker. Og særligt vores kære - de helt nære relationer og vores familie. En skønne dag vil vi blive savnet. Og vi skal ikke undervurdere savnet og dets betydning for vores børn, vores familie og vores venner. Derfor skal vi sikre, at vores kære har et fysisk sted, hvor de kan mindes og savne.

Gravstedet rummer vores kærlighed, venskab, sorg, tab og savn, når livet slutter. Og gravstenen giver os en tiltrængt og trøstende mulighed for at placere alle disse store følelser på ét sted, når vi mindes.

Når vi mister dem, vi har kær, sætter vi som pårørende og efterladte gravsten på gravstedet til minde om den afdøde. Gravstedet bliver et fysisk holdepunkt for vores minder – et sted, vi besøger for at mindes. Besøg ved graven og gravstenen kan være forbundet med ritualer og rutiner. Handlinger, som vi udfører som et led i en sorgproces, hvor vi lærer at håndtere og leve med vores smerte og sorg over tabet af vores kære.

GRAVSTENENS HISTORIE

Vores samfunds historie ligger begravet på kirkegården - i bogstaveligste forstand. De lokale kirkegårde fortæller vores historie som land, nation og enkelte individer. 

Gennem flere tusinde år har vi gjort brug af gravsten og mindesten. Gorm den Gamle rejste den første af Jellingestenene, som i dag er blandt Danmarks nationalskatte og optaget på Unescos Verdensarvsliste, til minde om sin hustru Thyra. Den anden Jellingesten lod Harald Blåtand opføre, og i dag er begge sten symboler på Danmarks overgang fra det hedenske vikingesamfund til det nye kristne land.

En gravsten fortæller ikke blot en historie om afdøde, der hviler under den - men også om det lokale samfund og de lokale traditioner. Gravstenen er et unikt, kunstnerisk værk, som kun fremstilles i dette ene eksemplar, og dermed er stenen personlig. Gravstenen er på sin vis en komplet lille kommunikationskanal, som besøgende på kirkegården kan lade tankerne vandre om, og som forbipasserende kan reflektere over.

Tidligere blev folk boende på deres fødeegn gennem hele livet, og derfor var det ikke usædvanligt med familiegravsteder, hvor flere generationer ligger begravet sammen. Afdødes titel blev altid påført gravstenen – eksempelvis ’Grosserer Hermann Rasmussen’ eller ’Malermester Peter Larsen’. Under kvindenavne blev fødenavnet ofte skrevet: ’Fru Ellen Petersen, Født Møller’, og uddrag af bibelske citater eller salmevers blev indhugget i gravstenen.   

RÅDGIVNING OM DET VIGTIGE VALG

At skulle vælge en gravsten sker kun ganske få gange i livet. Derfor kan beslutningsprocessen ikke sammenlignes med andre områder, som vi gennem livet træffer beslutninger om. Hos Danske Stenhuggerier møder du en kompetent og dygtig rådgiver, som er klar til at vejlede dig bedst muligt. Vores rådgivere er erfarne og din fortrolige i en særlig situation.

At vælge gravsten er en særlig opgave. Det er vanskeligt at udarbejde en fyldestgørende guide til valg af den rigtige gravsten uden at vide, hvem afdøde var, og hvordan I som pårørende har behov for at mindes vedkommende på kirkegården. Valg af gravsten er en beslutning, vi kun sjældent træffer, og derfor er det ekstra vigtigt, at du får den rigtige professionelle rådgivning, så gravstenen ender med at blive et relevant og værdigt minde over afdøde.

STENENS DETALJER

Beslutningen om valg af stentype, granitfarve og overflade på stenen bliver nemmere for dig, når du kan tage udgangspunkt i dine egne præferencer blandt udvalget hos stenhuggeren. Vi kan levere granit i din ønskede farve og kvalitet som en unik løsning. Det smukke ved natursten er, at ikke to sten er ens. Stenene stammer fra en granitblok formet for flere millioner år siden, og derfor vil den afspejle den unikke stens årer, farver og tekstur.

Valg af inskription kan ofte være en svær beslutning. Det er afgørende, at vi har fokus på, at en gravsten skal tilgodese de efterladte og hjælpe med at mindes. Derfor bør du nøje overveje hvilke symboler, dekorationer og efterskrifter, der på gravstenen bedst afspejler den afdøde.

INSKRIPTIONER PÅ GRAVSTENEN

Som pårørende skal du træffe flere valg omkring inskriptioner. Skal skriften indhugges i stenen? Eller skal der påsættes bogstaver på gravstenen, eksempelvis i bronze? Vi skal også fastlægge hvilken skrifttype, vi skal anvende. Skal det være skråskrift, blokbogstaver - eller skal navnet hugges ud efter afdødes egen håndskrift? Fornavn og efternavn er naturlige valg, og det samme gælder fødsels- og dødsdato. Titlen kan også inkluderes, hvilket var meget brugt før i tiden. Slutligt kan du vælge en personlig efterskrift i form af en hilsen eller beskrivelse: Eksempelvis ’Elsket og savnet’, ’Din for evigt’, Altid i vore hjerter’, ’Vi savner dit smil’, ’Min egen skat’.

DEKORATIONER PÅ GRAVSTENEN

Når gravstenen til din kære skal fremstilles, kan dekorationer som udsmykning på stenen fuldende gravstenens udtryk. Var afdøde glad for havens fugle, kan vi montere en spurv eller måske et spurvepar i bronze på stenen. Flere af os lader hobbyen komme til udtryk via dekorationen: Eksempelvis en sejlbåd, et anker, en rose eller en fodbold. Dekorationen kan hugges ind i stenen eller påmonteres som figurer støbt i bronze. Du kan også vælge en gravsten med plads til en lanterne, så lyset bliver en del af selve gravstenens design.    

ET MONUMENT SOM ALTERNATIV

Et monument er en lodret stående sten på en sokkel. Monumentet har den fordel, at det kan passe både til det større kistegravsted og det mindre urnegravsted. Arealet omkring monumentet efterlader mere plads, som kan udnyttes bedre til at plante blomster og placere tilbehør. På et monument bliver inskriptionen med efterskrift løftet op, og der skabes mere luft og rum på selve gravstedet.

URNEGRAVSTEDET

I dag vælger flere af os en bisættelse i stedet for en begravelse / jordfæstelse. På landsplan forventer man at 80% af de afdøde kremeres. Bisættelser resulterer normalt i et mindre gravsted - et urnegravsted. Og har du valgt en urnegravplads, er der fortsat mange muligheder for at rejse et monument.

Brug af monumenter skaber mulighed for en mindesten, der på sigt kan samle hele familien på et familiegravsted. Når vi flytter fra vores fødeegn, rejser bort i kortere eller længere tid, og i det hele taget bliver mere kosmopolitiske, forstærkes vores behov for at vide, hvor vi kommer fra – at kende vores rødder. Vi interesserer os for, hvad der har dannet vores identitet, hvordan vi er opvokset, og hvad vi er ’rundet af’. Dette behov kan et familiegravsted hjælpe med at opfylde.

Ganske som med gravsten fås monumenter i forskellige granitter og med inskriptioner og dekorationer. Det handler om at finde den helt rigtige løsning og dermed skabe et eftermæle, som kendetegner vores kære, der nu ikke er længere. Og som efterladte bruger vi gravstenen eller monumentet på gravstedet som et rum til refleksion og til at bearbejde vores sorg.

GRAVSTEN ELLER MINDESTEN?

Askespredning kan for nogle være et alternativ til et gravsted på kirkegården. Dog er det vigtigt at være opmærksom på den rolle, som gravstedet og gravstenen spiller i vores sorgbearbejdning – at vi netop har et fysisk sted, som vi kan opsøge, og hvor vi kan mindes vores kære. Hvis askespredning er et ufravigeligt ønske fra afdødes side, kan vi ved valg af en mindesten stadig have et fysisk sted til tænke på den, vi havde kær. Mindestenen udfylder samme rolle som gravstenen – nemlig et samlingspunkt for os, som vil mindes vores kære og har brug for et sted til reflektion.

DEN ENDELIGE STEN

Vores rådgiver i din lokale Danske Stenhuggerier-afdeling er erfaren og kompetent og vejleder dig om valg af materiale og overflade til gravstenen. Sammen med dig udvikler vi i tæt dialog et digitalt design af den ønskede gravsten eller monument, hvor inskriptioner og dekorationer kan ses og godkendes. Designet kan sendes via e-mail og deles med andre pårørende, som skal inddrages i beslutningsprocessen.